Saker att tänka på när du köper en tomt

Att köpa en tomt är det första steget mot ett skräddarsytt hem. Sökandet efter det är dock inte så enkelt som folk brukar tro.
Det är viktigt att du tar dig tid att fatta ett bra beslut, eftersom en byggnadstomt (bokstavligt och bildligt) utgör grunden för varje byggprocess. En bra start är halva arbetet.

Du tänker förmodligen främst på pris och plats, men missa inte: det finns många andra faktorer att tänka på när du köper en tomt.
Så låt dig inte vilseledas av en fin tomt, och kontrollera först noggrant om det inte finns ormar i gräset på grundval av vår praktiska checklista.

Begär ett stadsutvecklingscertifikat

En tomt som ligger i ett bostadsområde innebär inte nödvändigtvis att det faktiskt är en byggnadstomt. När du har ögonen på en mark är det viktigt att först kontrollera om det faktiskt är en byggnadstomt som du kan bygga på.

När allt kommer omkring är du inte mycket med en jordbruksmark eller rekreationsmark om du har bygg- och bostadsplaner. Om du vill kartlägga indelningsmöjligheterna för en byggnadsmark är det bäst att begära ett stadsutvecklingscertifikat.
Observera: ett stadsutvecklingscertifikat motsvarar inte ett tillstånd. Ett certifikat anger om ditt projekt kvalificerar sig för tillstånd och begärs innan den faktiska tillståndsansökan.

Kontrollera vilka byggregler som gäller

Har du hittat en tomt som du faktiskt kan bygga på? Det är redan ett steg i rätt riktning. Ett andra, viktigt steg är att kontrollera de byggregler som din byggmark omfattas av.
Du kan inte bara bygga vad du vill, och ditt framtida hem kan behöva uppfylla vissa villkor som en maximal yta, ett maximalt antal våningar eller en nödvändig färgpanel.

Det är viktigt att respektera dessa bestämmelser och därmed ta hänsyn till vad kommunen tillåter och förbjuder. Grått tegel har till exempel varit mycket populärt i flera år, men inte varje kommun tillåter användning.

Kontrollera verktygsanslutningen

Innan du går vidare med ett effektivt köp av en byggnadstomt är det viktigt att kontrollera om alla verktyg finns. En anslutning för gas, vatten eller el är ingen lyx.
Dessutom rekommenderar vi att du kontrollerar med byggnadens ägare om det finns ett avloppssystem. Om det visar sig att ett avloppssystem saknas måste du sköta avloppsreningen själv.
Om du har köpt en byggnadstomt i en zon där det aldrig kommer att finnas ett avloppssystem med anslutning till ett avloppsreningsverk är du skyldig att installera ett reningsverk.

Det är viktigt att ha detta i åtanke om du inte vill ställas inför obehagliga överraskningar. Att installera nya rör kostar tid och pengar. Så tänk på detta.

Begär ett markcertifikat

När du vill köpa en byggnadstomt är ett markcertifikat ett avgörande dokument. Detta certifikat informerar dig som köpare om markens kvalitet och om den är förorenad eller inte.

En förorenad mark kräver drastiska åtgärder innan den kan byggas vidare. Kostnaderna för markrensning kan till exempel vara höga, och du undviker det därför helst.

Ta hänsyn till byggnadstomtens miljö

I första hand är det viktigt att ta hänsyn till byggnadstomtens placering, särskilt beroende på avståndet från hem till arbete. Att köra mer än en timme till jobbet är inte riktigt lämpligt.
Förutom platsen är dock byggnadsplatsens miljö och orientering också en viktig faktor att ta hänsyn till.
Är byggnaden nära anslutningsvägar? Hur är det med avstånden till affärer, skolor eller kollektivtrafik? Ett avlägset hem verkar attraktivt, men är inte alltid praktiskt.

Så gå definitivt och titta på plats, och försök att utforska grannskapet lite. Var också uppmärksam på buller eller luktstörningar och kontrollera riktningen på din byggnadstomt.
Det kan tyckas trivialt, men orienteringen av ditt hem påverkar din komfort och uppvärmningskostnader.
Om du vill installera förnybar teknik, till exempel solpaneler, är det viktigt att fånga tillräckligt med dagsljus. Ett hus i söderläge är det bättre alternativet.

Kontrollera om byggarbetsplatsen är tillräckligt bärande

Var noga med att kontrollera det om byggnadsplatsen är tillräckligt bärande för att förhindra efterföljande nedsänkningar och sprickor. Det gör du genom att låta göra en CPT eller jordundersökning.
Baserat på resultaten från CPT-utredningen presenteras du sedan för vissa val när det gäller grundtekniker och liknande.

Om din byggtomt inte har tillräcklig bärighet är en normal grund till exempel inte ett alternativ, och det kommer behövas en speciell grund som kommer kosta både mer tid och pengar.

Ta hänsyn till tomtens skick

Är byggplatsen full av träd som måste fällas? Eller är det mycket skräp som måste saneras? Då måste du ta hänsyn till detta när du bestämmer din budget. Grävnings- eller vallarbeten kostar – igen – mycket pengar.

Kontrollera om byggarbetsplatsen är i en översvämningszon

Är din tomt belägen i ett översvämningsbenäget område? Då kan en försäkringsgivare avslå ansökan om brandförsäkring.

Åtminstone, om du medvetet har valt att bygga i ett översvämningsbenäget område.
Om ett avtal ändå ingås garanteras detta garanterat en högre försäkringspremie.

Beslut

Det är ganska självklart nu; du ska inte gå för fort framåt när du köper en tomt. Låt dig inte luras av billiga priser och var alltid kritisk.
Har du en tomt i åtanke? Då är det lämpligt att ta din entreprenör eller byggfirma för visning. Ju tidigare du kan anlita en entreprenör, desto bättre för din återkomst.
Vår byggfirma i Göteborg besöker gärna våra kunder för att undersöka byggmarkens skick. Vi kontrollerar exakt vad som kan byggas på marken och avvecklar allt till minsta detalj. På så sätt kommer du inte att möta obehagliga överraskningar senare.
Är du intresserad av hjälp med köp av din tomt? Tveka inte att kontakta oss som byggfirma i Göteborg. Du kan alltid kontakta oss med frågor eller kommentarer!